Theehuis

Gesloten
Gebruikersavatar
Els
Beheerder
Berichten: 60
Lid geworden op: 18 jul 2021 19:38

Theehuis

Bericht door Els »

Theemuts.jpg
Theemuts.jpg (32 KiB) 813 keer bekeken
Stap 1
stap01.jpg
stap01.jpg (36.82 KiB) 813 keer bekeken
Knip twee rechthoeken uit de stof van 74 cm x 23 cm. De rondingen beginnen zo'n 10 cm vanaf de hoek zowel naar links en rechts als naar beneden, teken dit af en knip de rondingen. Een rechthoek komt aan de binnenkant en een aan de buitenkant.
Knip twee cirkels uit met een doorsnede van 24 cm. Een cirkel komt aan de binnenkant en een aan de buitenkant.
1 cm rondom alle patroondelen wordt gebruikt als naad.

Stap 2
stap02.jpg
stap02.jpg (22.62 KiB) 813 keer bekeken
Leg de afgeronde rechthoek die je aan de buitenkant wilt hebben met de mooie/goede kant naar je toe. Hierop leg je de afgeronde rechthoek die je aan de binnenkant wilt hebben met de mooie/goede kant naar beneden.
Teken in het midden van de afgeronde rechthoek een halve cirkel af met een doorsnee van 24cm. Stik vervolgens over de lijn die je hebt getekend.

Stap 3
stap03.jpg
stap03.jpg (20.98 KiB) 813 keer bekeken
Knip de stof aan de binnenkant van de halve cirkel zoveel mogelijk weg. Keer de stof nu binnestebuiten zodat de mooie/goede kanten aan de buitenkant te zien zijn.

Stap 4
stap04.jpg
stap04.jpg (22.98 KiB) 813 keer bekeken
Leg de afgeronde hoeken van het theehuis met de mooie/goede kant van de stof op elkaar. Zorg dat de naad die je in het midden hebt, tussen de binnenste en buitenste theehuis, netjes op elkaar hebt liggen.
Speld dit overdwars vast (de “v” in het midden, zie witte lijn op de linker foto) zodat de stof niet kan verschuiven en je er gewoon overheen kan naaien. Stik vervolgens vanaf vlak voor de naad tot vlak voorbij de naad een cm of 5 vast.

Stap 5
stap05.jpg
stap05.jpg (24.6 KiB) 813 keer bekeken
Vouw het theehuis zo dat alle vier de afgeronde hoeken op elkaar liggen en speld dit vast. Te beginnen bij de onderkant en te eindigen bij de opening. Hierna stik je de vier lagen op elkaar, 1 cm vanaf de kant.
Van bovenaf gezien heb je eerst de lelijke/foute kant van de stof die je aan de binnenkant wilt hebben, dan de mooie/goede kanten op elkaar, en weer de lelijke/foute kant. Daaronder de lelijke/foute kant van de stof die je aan de buitenkant wilt hebben, de mooie/goede kanten op elkaar, en weer de lelijke/foute kant.

Stap 6
stap06.jpg
stap06.jpg (23.43 KiB) 813 keer bekeken
Knip wat stof langs het stiksel weg, zo krijg je geen dikke naden in je theehuis. Vervolgens keer je hem goed om. Leg de stof rondom de opening netjes op elkaar.

Stap 7
stap07.jpg
stap07.jpg (25.26 KiB) 813 keer bekeken
Stik de stof, op 5 mm van de kant, rondom de opening door.

Stap 8
stap08.jpg
stap08.jpg (21.68 KiB) 813 keer bekeken
Speld de cirkel die je aan de binnenkant wilt hebben vast aan de binnenkant van het theehuis, de mooie/goede kant van de cirkel komt binnenin. Zet het theehuis nu neer met de cirkel beneden. Leg nu de cirkel die je aan de buitenkant wilt hebben, met de mooie/goede kant beneden, over het theehuis en speld deze rondom vast.

Stap 9
stap09.jpg
stap09.jpg (24.8 KiB) 813 keer bekeken
Je hebt nu het theehuis tussen twee cirkels in. Om geen opening aan de buitenkant van het theehuis te krijgen maar alleen aan de binnenkant stikken we eerst 7 cm a 10 cm rondom vast van de stof die je aan de buitenkant wilt hebben. Een laag van de cirkel en een laag van het theehuis.
Let erop dat je de stof die je aan de binnenkant wilt hierin niet meeneemt, dit doe je door even de spelden eruit te halen en de stof opzij te schuiven.

Stap 10
stap10.jpg
stap10.jpg (25.85 KiB) 813 keer bekeken
Stik nu vanaf het einde van het stiksel dat je eerder hebt gemaakt rondom alle vier de lagen vast tot het begin van het stiksel dat je eerder hebt gemaakt. Zo houd je een opening aan de binnenkant van het theehuis waardoor je hem kan keren.
Knip eventueel de randen rondom wat korter. Doe dit niet bij de opening, het is gemakkelijker daar wat extra stof te hebben om het met de hand dicht te naaien.

Stap 11
stap11.jpg
stap11.jpg (24.65 KiB) 813 keer bekeken
Haal het theehuis door de opening heen. De opening in de bodem kan je nu met de hand dichtnaaien.
Keer hem binnenstebuiten door de opening waar ook de ratjes straks door naar binnen en buiten gaan zodat de stof die je aan de buitenkant wilt hebben ook buiten komt te zitten.

Deze tutorials zijn overgenomen van Jollyrats.nl met toestemming van Marjoleine.
Gesloten